Jesenska sjetva povrća

Nakon što smo se vratili s godišnjeg I uživanja u ljetu, naš vrt nas uvijek dočeka malo ‘’neuredan’’ – no upravo takav on uhvati svoj pravi čar.

Ubiremo rajčice, papriku, krastavce, kiselimo ciklu , te blanširamo mahune za zimu. Gredice ostaju slobodne I šteta ih je ne iskoristiti za jesensku sjetvu povrća. Tlo također treba pripremiti, razrahliti I pognojiti – osnovna gnojidba slijedi barem 2x godišnje – u proljeće i u jesen. U najjednostavnijoj a kvalitetnoj varijanti za istu koristimo Agrovit – prirodni mineral u kombinaciji sa Plantella Organic gnojivom I sve to zajedno ‘’izmiješamo’’ sa vrtnom zemljom. Gredice ćemo sigurno morati malo I oplijeviti – NE koristimo glifosat jer je iznimno štetan za nas same I našu najbolju prijateljicu – zemlju. Nepoželjne biljke na gredicama odstranimo fizički I iste nasjeckamo na sitno – praveći kompostnu hrpu- jedan od osnovnih organa vrta. Proučite biljke, mnoge od njih mogu biti ljekovite, iznenadit ćete se, te je moguće da ćete neke odabrati I ostaviti da rastu I ukomponirati u svoje gredice.

Što sve sijemo u jesen ?

Jesenske salate : Vegorku, posavku, nansen, brazilijanu, hrastov list(brzorastuča salata), 4 godišnja doba. Te salate sijemo u rujnu, kao mlade ih beremo dok spontano radi zime ne stanu s rastom, zatim ih pokrijemo vrtnom tkaninom da im pomognemo da prezime. U proljeće kad ‘’krenu’’ ih rasađujemo- one zatim formiraju glave.

Matovilac : Žličar-starinska sitnija sorta, holandski- krupniji matovilac, te se također rijetko u trgovinama može naći sorta Ljubljanski- starinski ukusni slovenski matovilac. Možemo ga sijati u redove, a možemo ga I samo ‘’pobacati’’po gredici. Mali problem pri samom branju je što je matovilac sitna biljka pa nam se berući smrznu prsti, no brzo na to zaboravimo kad kušamo izvrsni blagi okus I mekano hrskavu strukturu ove biljke.

Špinat : Matador – pokušajte naći ovu sortu jer je jedina prava ukusna-starinska. Uz njega je tu Novozelandski špinat-koji je puzajuča pokrivačica tla-vrlo zanimljiva biljka koja se optrgava -listovi se kuhaju, a biljka pušta nove. 

Starinska ‘’Varaždinska’’repa I Crna rotkva : Starinske, ukusne i zdrave biljke korijena – pune vitamina C. Sve više se vraćaju u modu kao lijek , te ribane u salati, ili kao prilog ili dodatak modernim sendvičima I sosevima.

Blitva : Srebrnolisna I lisnata, te mješavina šarenih blitvi

Vrlo zahvalna I zdrava biljka, dvogodišnja. Sijati u redove I razrijediti ako nikne pregusto- inaće biljke ostanu male.

Radič : Verona, palla rosa, tržiški salatnik, pan di zuckero, ‘’cikorija’’, divlji maslačak – te također ima za kupiti simpatične mješavine radiča – po 4 ili 5 vrsta u istoj vrečkici.

Svim biljkama ćemo pomoći prezimiti zimu ako ih pokrijemo I time barem malo utoplimo običnom bijelom prozirnom vrtnom folijom- lutrasilom. Isti propušta vlagu I sunce, te štiti nasad od mraza. Dostupna je za kupnju u našoj trgovini po povoljnim cijenama, u različitim širinama, dužine 10 metara.

Ugodnu sjetvu I neka nam raste !

Košarica

Veliki izbor sjemenja povrća i začina

X