Organizacija vrta za početnike

U trgovinu nam često dolaze ljudi koji nikada nisu imali vrt, a imaju kraj kuće neiskorišteni komad zemlje. Najbolje što možete odlučiti je da od istog napravite vrt – imat ćete hobi koji odmara um i zdravo umara tijelo. Uzgojit ćete nešto što je danas rijetkost – povrće bez kemije i time napraviti veliku uslugu svom zdravlju.
Kako početi?
Vrt bi za početak bilo idealno razdijeliti na 4 djela, 4 kvadrata – jer imamo 4 vrste povrća, odnosno 4 grupe za četverogodišnji plodored. Zašto tako – zato jer svaka grupa povrća ostavlja iza sebe – u zemlji i za iduću godinu – upravo ono što sljedeća grupa koja dolazi na to mjesto treba. Dakle iduće godine grupa 1 ide na mjesto 2, grupa 2 na 3… Pokušajmo vizualizirati jednostavnom tablicom:
1 | 2 |
4 | 3 |
Grupu 1 čine mahunarke
U njih spadaju i najčešće se sade: grašak (sadi se prvi – već u veljači)
i jer mu je temperature zemlje od samo par stupnjeva dovoljna), bob i slanutak – koji također vrlo dobro podnose zimu, a kasnije kad zatopli se na otvoreno sade ostale mahunarke: visoki i niski grah, te visoke i niske mahune
Grupu 2 čini korjenito povrće
Tu nam spadaju: sve vrste luka, češnjak, poriluk, mrkva, peršin, celer, pastrnjak, cikla. Luk uvijek na gredicu zajedno s mrkvom, u vrlo malim razmacima između redova. Luk tjera mrkvinu, a mrkva lukovu muhu – te na taj način odlično štite jedan drugog. Između luka na gredicu također uvijek posijati salate – vrlo su dobri susjedi. Cilj je imati što gušći nasad, a da pritom ipak svaka biljka ima potreban prostor – na taj način ne gubimo površinu za sadnju, te ostavljamo minimalno mjesta korovu.
Malo više pažnje posvetite celeru, starije gospođe u dućanu ga zovu ‘’gospon celer’’. Osjetljiv je i želi pažnju, te ćete imati puno bolji rezultat ako krenete s uzgojem u teglici , doma, na toploj prozorskoj dasci . Kad zatopli – male celere selite van.
Grupu 3 čini plodovito povrće
To su: rajčica, paprika, tikvice, krastavci, patliđan i krumpir. Za ovu grupu će površina možda biti malo veća jer to je povrće koje svi volimo i konzumiramo cijelo ljeto. Pri odabiru što ćete saditi prednost uvijek dajte povrću koje koristite stalno – koje volite i uvijek imate u frižideru. Kod mene su to obavezno: luk, češnjak, mrkva, peršin, celer, zelena salata, cikla za nakiseliti, i rajčice – za jesti i za napraviti obavezan sos od rajčice koji zatim koristimo cijelu zimu.
Grupu 4 čine kupusnjače, rotkve i rotkvice
Tu nam spadaju: kelj – rani, kasni; kupus – rani, kasni; karfiol, brokula, kelj pupčar, crna rotkva, Varaždinska repa, Hofmanova žuta koraba
Plodovito povrće, a i kupusnjače uobičajeno je saditi u obliku flanaca – koje ćemo uvijek nastojiti uzgojiti sami, jer na taj način znamo što smo točno posadili i iz kojeg sjemena. Također od samog starta uzgajamo i pratimo biljku, tretiramo je prirodnim sredstvima- to je baš naš flanac i točno znamo što stavljamo u vrt. Time smo u velikoj prednosti ispred robe koju nalazimo za kupiti iz druge ili treće ruke.
O uzgoju svojih flanaca pročitajte više i detaljnije u našem idućem članku.
Neka nam raste!